Potpisan ugovor o kreditu od 100 miliona

Bez autora
Jul 19 2012

Danas je u zgradi Vlade potpisan ugovor između Vlade Crne Gore, Credit Suisse-a i Svjetske banke o kreditnom aranžmanu od 100 miliona eura, od čega će 60 miliona biti pokriveno garancijom, kao i ugovor o obeštećenju između Vlade Crne Gore i Svjetske Banke. Ugovor su potpisali ministar finansija Milorad Katnić i direktorica Svjetske banke za Evropu i Aziju Džejn Armitidž. Ovaj aranžman koji je danas zaključen, za Crnu Goru znači obezbjeđivanje finansijskih sredstava za finansiranje budžeta kako je to predviđeno zakonom o budžetu i kroz ovaj aranžman je obezbijeđeno oko 85 odsto ukupno potrebnih sredstava za finansiranje za ovu godinu. Sredstva će biti upotrijebljena za finansiranje tekućih obaveza, ali istovremeno i za finansiranje svih kapitalnih projekata i za gradnju fiskalne rezerve.

Potpisan ugovor o kreditu od 100 milionaDanas je u zgradi Vlade potpisan ugovor između Vlade Crne Gore, Credit Suisse-a i Svjetske banke o kreditnom aranžmanu od 100 miliona eura, od čega će 60 miliona biti pokriveno garancijom, kao i ugovor o obeštećenju između Vlade Crne Gore i Svjetske Banke. Ugovor su potpisali ministar finansija Milorad Katnić i direktorica Svjetske banke za Evropu i Aziju Džejn Armitidž.

- Ovaj aranžman koji smo danas zaključili, za Crnu Goru znači obezbjeđivanje finansijskih sredstava za finansiranje budžeta kako je to predviđeno zakonom o budžetu i kroz ovaj aranžman smo obezbijedili oko 85 odsto ukupno potrebnih sredstava za finansiranje za ovu godinu - kazao je ministar finansija Milorad Katnić.

On je naveo da će sredstva biti upotrijebljena za finansiranje tekućih obaveza, ali istovremeno i za finansiranje svih kapitalnih projekata i za gradnju fiskalne rezerve.

- Smatramo da je jako dobro da smo već u prvoj polovini godine obezbijedili sredstva za finansiranje za čitavu budžetsku godinu, i da smo obezbijedili sredstva za fiskalne rezerve za početak naredne budžetske godine. U tom dijelu, mislim da smo uradili jedan veoma važan posao koji nam je bio stavljen u mandat, nakon usvajanja rebalansa zakona o budžetu – kazao je Katnić.

On je istakao posebno zadovoljstvo što je Vlada dobila za ovaj posao podršku Svjetske Banke.

- Zahvaljujući posljednjim izmjenama zakona o budžetu za 2012. godinu i daljom fiskalnom konsolidacijom smo pokazali da smo odgovoran partner i da možemo da zaslužimo podršku Svjetske banke. Zato ova podrška ne znači samo podršku finansiranju budžeta, već i mnogo više. To znači podršku našim reformama i priznanje da smo uradili veliki posao i da smo stabilizovali našu ekonomiju – kategoričan je Katnić.

On je istakao da su se nakon dobijanja saglasnosti od strane Svjetske banke iz Vlade obratili finansijskim institucijama i dobili su ponude 4 renomirane finansijske institucije: Komercijalne banke UBS, Dojč banke, Credit Suiss-a i JP Morgana.

On je dodao da je Crna Gora popravila profil javnog duga, zato što je ročnost ukupno potpisanih 3 kredita, duža od sedam godina. Takođe je istakao da se to uklapa u buduću strategiju javnog duga koja podrazumijeva da ne samo što brinemo o visini javnog duga, nego i brinemo o profilu javnog duga.

- Ovaj ugovor nudi neke veoma povoljne kamatne stope i razlog što smo odlučili da potpišemo taj ugovor jeste naše povjerenje u Vladu Crne Gore i posao koji je ona odradila do sada na konsolidaciji svog finansijskog i bankarskog sektora. Osim ovih reformi finansijskog sektora na kojima već izvjesno vrijeme radimo sa Vladom Crne Gore, ovaj ugovor koji smo potpisali je naše priznanje makroekonomskim zahvatima koje je crnogorska Vlada preduzela u posljednjem periodu – kazala je nakon ceremonije potpisivanja ugovora Džejn Armitidž direktorica Svjetske banke za Evropu i Aziju.

- Danas imamo dva razloga za slavlje. Kao prvo, Crna Gora je dobila značajna sredstva pod veoma povoljnim uslovima, a kao drugo, poruka koju ovo današnje potpisivanje ugovora šalje međunarodnoj javnosti - a to je da Svjetska banka ima povjerenja u finansijski sistem u Crnoj Gori, koji je u posljednje vrijeme znatno ojačan i da je takođe, u Crnoj Goro ojačan i makroekonomski okvir, što je veoma važno za strane investitore - naglasila je Armitidž.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik